ZVEZA SLOVENSKIH ČASTNIKOV

OBMOČNO ZDRUŽENJE MARIBOR

4. NOGOMETNI TURNIR 2018

 

 

4. NOGOMETNI TURNIR V POČASTITEV PEKRSKIH DOGODKOV

V VOJAŠNICI GENERALA MAISTRA

72. br SV je v sodelovanju z vodstvoma ZSČ in OZSČ Maribor tudi tokrat poskrbela za kakovostno pripravo in izvedbo že 4. nogometnega turnirja četverice v počastitev zgodovinskih pekrskih dogodkov na zelenici Vojašnice generala Maistra. Svoj delež je tokrat pridodalo tudi veliko udeležencev spominskega pohoda Pekre 2018, ki so tik pred pričetkom turnirja, na čelu s številnimi praporščaki, dodatno zapolnili prostor in vzdušje Dneva odprtih vrat mariborske vojašnice. Turnir, ob predhodnem postroju vodstev in ekip Vojašnice generala Maistra (VGM), Mestne občine Maribor (MOM), Ministrstva za obrambo republike Slovenije (MORS) in Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), sta s kratkima in vzpodbudnima govoroma otvorila Jože Škof, predsednik OZSČ Maribor in dr Andrej Fištravec, mariborski župan. Prenos misli znanega barona Pierra de Coubertina in vijolični sij ter barva Maribora na ta pomemben dan, (beri tudi derbi Maribor : Olimpija v Ljudskem vrtu) so se zlile v nogometno vnemo. Selektor in tudi odlični igralec ekipe MORS, major Alen Tkavc, pa je v imenu ekipe MORS in VGM večkratnemu vodji in igralcu ekipe MOM, Miodragu Muratoviću za njegovo dosedanje sodelovanje in trud predal darilo – kapo in knjigo SV. Sledil je bučen in čustven aplavz. Dolgoletni sodnik nogometnih tekem med MORS in ZSČ ter zadnja leta turnirja že omenjene četverice ekip, Dušan Turk, je pred pričetkom prvega srečanja omogočil še fotografiranje in kratko ogrevanje nastopajočih. Komisija za šport, vključno s komentatorjem turnirja v sestavi Darko Jeza, štabni vodnik 72. br SV, Branko Milenkovič, enota OZSČ Maribor – Slivnica in Martin Benko, podpredsednik OZSČ Maribor, je poskrbela za spremljanje in beleženje dogodkov.

Ob 12.30 uri se je pričela prva tekma turnirja med ekipama VGM in MOM. Po uvodnem pozdravu, je začetni udarec simbolično izvedel župan Maribora. Ekipo VGM, v temno modrih dresih, so zastopali:Srečko Škerlak, Milan Vovri, Danilo Bračko, Igor Smonkar, Leon Finžgar, Boštjan Velikogne, Robert Lenarčič, Zlatko Višnar, Matjaž Merkuš, Brane Čož, Gregor Bizjak in Borut Vitek, tudi vodja ekipe. Ekipo MOM v rdeči barvi pa: Marjan Grlica, Dušan Poštrak, Roselita Knuplež, Boštjan Hedl, Janez Belšak, Matjaž Hladnik, Grega Koroša, Goran Ulčnik, Dejan Dušej, Miodrag Muratović, Matjaž Štraus in Aleš Partlič, vodja ekipe.

Pobudo so prevzeli rdeči, s številnimi kratkimi podajami so nakazali, da so dobro uigrani. Toda španski sistem demonstracije nogometa bi jih lahko že po prvih nekaj minutah drago stal. Že v prvem napadu so VGM-ovci iz neposredne bližine zapravili idealno priložnost, da povedejo. Zrelejša igra rdečih se je po po nekaj močnih udarcih na gol le obrestovala. V 13. minuti igre se je lepo izvedena akcija, kar štirih igralcev na robu in znotraj kazenskega prostora, končala z lepim zadetkom šestice, Matjaža Hladnika. Rezultat 0 :1 je pomenil tudi konec prvega srečanja.

Sledila je druga tekma turnirja, v bistvu pa dvanajsti derbi med ekipama MORS in ZSČ. Svetlo modre so zastopali Aleš Matovič, Amel Djedovič, Robert Špernjak, Primož Štabej, Dejan Marinič, Tadej Lah, Marko Kralj, Jasmin Mahmutovič in Alen Tkavc, tudi vodja ekipe. Vijoličasti so se predstavili v postavi: Bojan Kitel, Zlatko Krajnc,kap., Miro Radovič, Jože Arko, Esad Pirc, Robert Vesenjak, Zdenko Cehnar, Milan Emeršič- »Ema«, Anton Kočevar in vodja ekipe, Bruno Kremavc. Začetek tekme je pripadel svetlo modrim, kar se je slednjim že v 4. minuti srečanja tudi obrestovalo. Jasmin Mahmutovič, vselej nepredvidljiv in nevaren napadalec elite MORS-a, je s samostojnim prodorom po sredini kazenskega prostora in silovitim, natančnim strelom zabil za 1 :0! Po zadetku je vijoličastim le uspelo vzpostaviti ravnotežje. V 8. minuti pa izenačenje na 1: 1. Po silovitem strelu Zdenka Cehnarja s približno 20 metrov, ki ga je obramba svetlo modrih blokirala, je Milan Emeršič - »Ema« poskrbel za sijajen lob predložek pred gol nasprotnika vtekajočemu RobertuVesenjaku z leve strani, slednji pa je s silovitim volejem ukanil vratarja MORS-a Aleša Matoviča. Obe obrambi, na čelu z izkusnima vratarjema, sta do konca tekme uspeli preprečiti takšno ali drugačno spremembo. Še nekaj statistike o odigranih 12 tekmah med ekipama MORS in ZSČ v Vojašnici generala Maistra, posvečenih pekrskim dogodkom, začenši z letom 2006. Štirikrat je slavila ekipa MORS, šestkrat ekipa ZSČ, dve tekmi pa sta se končali neodločeno. MORS je dosegel 25 zadetkov, ZSČ pa 31.

Skočimo na tretjo tekmo, kjer sta se spoprijeli ekipi sestavljeni iz častnikov, podčastnikov in vojakov SV, VGM proti MORS. Po začetni pazljivi igri z obeh strani, je bilo večjo željo po zadetku opaziti pri temno modrih, ekipi VGM. Toda obrambi obeh ekip sta bili skoraj do konca nepopustljivi.V zadnjih sekundah tekme pa je počilo. Napadalcu ekipe VGM, Zlatko Višnarju, s številko14, je uspel pobeg, ki ga je iz neposredne bližine rutinirano okronal z zadetkom. 1 :0 in zmaga ekipe VGM je požela bučen aplavz gledalcev.

V četrti tekmi sta si stali nasproti ekipi MOM in ZSČ, Rdeči so prvi prevzeli pobudo. Z natančnimi podaji so krožili okoli kazenskega prostora in po prekršku obrambe vijoličastih, je odločni sodnik Turk dosodil prosti strel. Izvajalec, Matjaž Hladnik, je s silovitim, polvisokim strelom, ki je švignil mimo živega zidu in le nekaj centimetrov mimo leve vratnice vratarja ZSČ, dodobra vznemiril ekipo vijolic. Po nekaj minutni raztreseni igri obeh ekip so končno vijoličasti prestavili v višjo brzino. Esad Pirc je po odbitem kotu z natančnim udarcem stresel prečko, žal nič več. Hitro po omenjeni akciji je sledil prosti strel. Mojstrsko, preko živega zidu, ga je izvedel prvi strelec vijoličastih Milan Emeršič – »Ema«, toda žoga, kot pri Hladniku, ni želela v mrežo. Do konca tekme je sledil še en hiter nasprotni napad, strel hitronogega Zdenka Cehnarja z razdalje nekaj metrov pa je vratar rdečih, Marjan Grlica, s pantersko parado preusmeril v kot. Tekma se je končala z najmanj želenim izidom 0 :0.

V peti tekmi sta se spoprijeli ekipi VGM in ZSČ. Lep sončen dan je prav takrat zasenčil velik črn oblak, ki je napovedal spremembo vremena. Napadalno od začetnega žvižga sodnika so pričeli tekmo igralci ekipe ZSČ. Obleganje je trajalo kar nekaj minut. Toda obramba temno modrih ni popuščala. Po vzpostavitvi ravnovesja v igri pa je razigrani Borut Vitek dvakrat zaporedoma dodobra ogrel dlani vratarja Kitla. Toda vijoličasti niso popustili. Tekla je 7.-ma minuta igre, ko je izvrstnemu »Emi« z zvitim strelom, med množico nog v kazenskem prostoru, uspelo zatresti mrežo, sicer solidnega vratarja Srečka Škerlaka. Po zadetku so vse sile napeli VGM-ovci. Tudi grobosti ni manjkalo. Minuto pred koncem je sodnik z rumenim kartonom kaznoval Zlatka Višnarja. Z rezultatom 0 :1 v korist vijolic, se je tekma tudi končala.

Končalo pa se je tudi lepo vreme, izjemen začetni naliv se je za nekaj minut prelevil v točo, umik pod šotore je bil skoraj edini izhod v sili. Počakati se je moralo na boljše vremenske pogoje, kar se je čez dobrih 45 minut tudi zgodilo. Po nepojasnjenem odhodu sodnika turnirja po peti tekmi, je po odločitvi pristojne komisije sojenje zadnje tekme turnirja četverice med ekipama MOM in MORS prevzel vodja in obenem igralec ekipe VGM, Borut Vitek. Ekipa MORS je napela vse sile in pritisnila rdeče v njihov kazenski prostor. Priložnosti za zadetek so se kar vrstile. In v 3. minuti igre je iznajdljivi Jasmin Mahmutovič svetlo modre popeljal v vodstvo, 0 :1. Pritisk MORS-a ni pojenjal. Obrambi rdečih je bila naklonjena tudi sreča. Nikjer ne gre brez nje. Na koncu tekme, v zadnjih treh minutah pa preobrat. Na 1:1 je v 12. minuti, po lepi lob podaji soigralca Miodraga Muratoviča, kar s prsmi preusmeril žogo v nebranjeni del mreže Matjaž Štraus. Piko na i in s tem zmago tekme z 2 :1 ter obenem tretjo zmago turnirja in s tem osvojitev velikega prehodnega pokala že tradicionalnega nogometnega turnirja v počastitev pekrskih dogodkov pa je pritisnil v zadnji, 15. minuti tekme, Dejan Dušej.

Tudi ta turnir se je srečno končal, nihče ni utrpel omembe vredne poškodbe.

Sledil je protokolarni zaključek, postroj, razglasitev rezultatov, podelitev pokalov in spominskih medalj. Tretjič zapovrstjo je turnirska zmaga in s tem prehodni pokal pripadla ekipi MOM. Ni kaj, čestitke, pošteno kapo dol in v novi turnirski boj! Drugo mesto je tudi drugič zapovrstjo zasedla ekipa ZSČ. Tretje mesto so si tokrat priborili igralci in vodstvo ekipe VGM, ekipa MORS-a pa je bila tokrat četrta. Zaključne govore in podelitve so opravili Uroš Paternus, polkovnik, poveljnik 72. br SV, dr Alojz Šteiner, upokojeni gen. maj., predsednik ZSČ in Jože Škof, predsednik OZSČ Maribor. Vsi aktivni udeleženci turnirja so bili s strani poveljnika 72. br SV povabljeni na druženje v jedilnico mariborske vojašnice. Nepozabno druženje prijateljev, zapolnjeno s številnimi spomini, novimi idejami in načrti, se je, sicer v zmanjšanem obsegu, nadaljevalo še po osrednji proslavi pri IC ZR Pekre.

Kot vselej za zaključek podajam še nekaj statističnih podatkov s turnirja 19. maja 2018.   VGM : MOM 0 : 1         MORS : ZSČ 1 :1         VGM : MORS 1 : 0

MOM : ZSČ   0 : 0           VGM : ZSČ 0 :1   in MOM : MORS 2 : 1

Tabela 4. turnirja:

Ekipa Zmaga Neodločeno Poraz Točke Gol razlika Mesto
MOM 2 1 0 7 3 : 1 I.
ZSČ          1 2 0 5 2 : 1 II.
VGM 1          0 2 3 1 : 2 III.
MORS 0 1 2 1 2 : 4 IV.

Strelci turnirja Pekre 2018

Jasmin Mahmutovič (MORS) è 2 zadetka, po 1 zadetek è Matjaž Hladnik (MOM), Robert Vesenjak (ZSČ), Zlatko Višnar (VGM), Milan Emeršič – »Ema« (ZSČ), Matjaž Štraus (MOM), Dejan Dušej (MOM).

Maribor, 16.07.2018

Bruno Kremavc, vodja ekipe ZSČ