ZVEZA SLOVENSKIH ČASTNIKOV

OBMOČNO ZDRUŽENJE MARIBOR

NOGOMETNI TURNIR 2017

 

 

 

             NOGOMETNI TURNIR 2017 V VOJAŠNICI GENERALA MAISTRA

               MARIBOR V POČASTITEV NEPOZABNIH PEKRSKIH DOGODKOV

 

Priprave na 3. nogometni turnir četverice ekip na zelenici Vojašnice generala Maistra v Mariboru, v počastitev zgodovinskih pekrskih dogodkov, so potekale v skladu z načrti. Že v začetku marca 2017 je bil na poveljstvu 72. br SV prvi sestanek organizatorjev. Konec aprila je sledil še zadnji dogovor vodij ekip VGM, MOM, MORS in ZSČ. V soboto, 20. maja, na dan nogometnega turnirja, nas je pričakal lep in sončen dan. »Ta pravi«, kakor rečemo Štajerci. Zbor vseh vključenih v že tradicionalni nogometni turnir ob 12. uri se je zgodil, že po običaju, uspešno. V prisotnosti mariborskega župana, predsednika ZSČ, predstavnika poveljstva 72. brigade SV, odgovornih v zvezi s turnirjem in zbirajočih se gledalcev, med njimi tudi vojakov in pohodnikov 26. spominskega pohoda ter igralcev, sodnika in vodij ekip v postroju, je turnir ob 12:15 s kratkim nagovorom, prežet z mislimi Pierra de Coubertina, odprl Jože Škof, predsednik OZSČ Maribor. Z minuto molka smo se spomnili, v začetku aprila nesrečno preminulega, dolgoletnega soigralca, prijatelja, planinca Borisa Herička. Tokrat je svojo vlogo bistveno bolje odigrala tudi dvočlanska športna komisija (Marko Jeza, 72. br SV, Branko Milenkovič, enota OZSČ Maribor – Slivnica). Tudi napovedovalec in komentator Martin Benko, podpredsednik OZSČ Maribor, je bil v elementu. Igralci ekip in njih vodje so izkoristili kratek čas pred prvim sodnikovim žvižgom in se ovekovečili na skupni fotografiji. Kaj kmalu je sodnik Dušan Turk prvi dve ekipi pozval na sredino igrišča, torej VGM proti MOM. Ekipo VGM, v temno-modrih dresih, so zastopali: Igor Flisar, Robert Kmetič, Igor Smonkar, Dejan Medved, Robert Lenarčič, Tadej Trdin, Boštjan Kralj, Sašo Dežman, Boris Gradišnik in vodja ekipe Darko Jeza.

Za ekipo MOM, v rdečih dresih, pa so zaigrali: Marjan Grlica, Aleš Partlič, tudi vodja ekipe, Branko Kump, Matjaž Hladnik, Bojan Fajf, Jasmin Barahovič , Franjo Švajger, Stanko Podplatan, Boštjan Potočnik in Miodrag Muratovič. Po začetni, z obeh strani previdni igri, se je po 10 minutah igra razživela. Vse do 14. minute igre, torej tik pred koncem tekme, sta obe obrambi, vključno z zanesljivima čuvajema mreže, vzdržali. Zmago je rdečim v izdihljajih tekme, z natančnim strelom, zagotovil spretni Boštjan Potočnik, št. 9.

Sledil je 11. medsebojni derbi med MORS v svetlo-modrih in ZSČ, v tradicionalnih vijoličnih barvah. Postava MORS: Aleš Matovič, Alen Tkavc, vodja ekipe, Matija Vučina, Jasmin Mahmutovič, Primuš Štabej, Marko Kralj, Jože Geršak, Aljoša Hribar, Adnan Zilič in Amel Desovič. ZSČ se je predstavila v zasedbi: Bojan Kitel, Branko Kovaček-Pula, Zlatko Krajnc, kap.,Zdenko Cehnar, Esad Pirc, Jože Arko, Zoran Ahmetovič – Zoki, Boštjan Sakelšek, Anton Kočevar in Bruno Kremavc, vodja ekipe. Za razliko od večine dosedanjih derbijev, so pobudo prevzeli možje v vijoličnih dresih. Takoj sem se vprašal, le kaj to pomeni, kaj ima Alen Tkavc za bregom? Po nekaj minutah igre so se predramili tudi svetlo-modri. Omeniti velja prav njegov poskus strela z glavo po dolgem globinskem predložku. Tudi ekipa ZSČ je občasno zapretila. V 8. minuti srečanja se je odvila lepa akcija, skoraj vsi vijoličasti, ki so bili na igrišču so bili vključeni v natančne cik –cak podaje – Sakelšek – Pirc – Arko – Kovaček - Cehnar. Slednji se je pogumno, s hitrim tekom pognal proti kazenskemu prostoru MORS-a, na nepravilen način so ga ustavljali, kar trije igralci. Dobesedno so ga zrušili. Sledil je prosti strel, svetlo-modri so čvrsto stali v živem zidu. Pirc je z lob predložkom preko živega zidu iskal Sakelška, Adnan Zilič pa je s petnim udarcem žogo preusmeril mimo presenečenega in nemočnega Matoviča. Na semaforju 0:1. Evforija! Rezultat se do konca tekme ni spremenil. Je že tako, če ne storiš večje napake, tudi gola ne prejmeš kar tako. Sledila je tekma VGM proti MORS. Tekma je bila enakovredna. Nekaj lepih akcij so izvedli oboji, toda obrambe niso dovolile presenečenja. Končni rezultat 0 : 0 je očitno pomirjal obe vojaški ekipi.

V 4. tekmi turnirja sta se pomerili ekipi MOM in ZSČ. Vijoličasti so prevzeli pobudo. V 3. minuti igre je odločni sodnik Turk z rumenim kartonom kaznoval preostrega Kovačeka. Ekipa ZSČ se je razigrala. Priložnosti so se ponujale kot po tekočem traku. V 5. minuti je »zicer« zapravil Pirc, v 6. minuti je Sakelšek zadel spodnji del vratnice, minuto kasneje še en uspešen dribling v kazenski prostor, zaključni strel pa za las mimo druge vratnice. Zlato pravilo, če ne daš, dobiš, velja tudi v nogometu. V 10. minuti je nevarno zapretil nevarni Potočnik, toda Kitel se ni dal ugnati. Je pa klonil v 12. minuti, ko je iz avta žogo proti golu usmeril Parljič, št. 7, žoga je oplazila enega od naših obrambnih igralcev, Kitel dotika ni videl in na let žoge ni reagiral, kakor bi sicer. Od stative, blizu pajčevine, kakor rečemo, se je odbila in končala v mreži. Komentator je zahlipal v mikrofon 1 : 0! Za izenačenje je preprosto zmanjkalo časa, v zadnji minuti se je z igrišča še z drugim rumenim, torej rdečim, poslovil razkurjeni Kovaček.

Sledila je 5. tekma, VGM proti ZSČ. Moštvi sta pričeli previdno. Prvi so zapretili domačini, temno-modri. V prvih 5 minutah velja omeniti močan prosti strel Sakelška s ca 20 m, a je žoga končala v kotu. V 7. minuti je bil preoster napadalec ekipe ZSČ Arko, umiril ga je rumeni karton. V 11. minuti pa je bil zaradi ugovarjanja in neposlušnosti do sodnika izključen igralec ekipe VGM, Lenarčič. Slednji ni želel zapustiti travnate površine, sodnik Turk je bil odločen, v 12. minuti je zaključil tekmo in za zeleno mizo je zmaga 0 :3 pripadla vijoličastim. Red je red, je nekdo glasno razglabljal.

V zadnji, 6. tekmi pa sta se udarili ekipi MOM in MORS. Že v 2. minuti je agilni Potočnik povedel rdeče v vodstvo, 1 :0. Toda elita iz MORS-a je vztrajala. V 6. minuti je po natančni podaji Tkavca z mojstrskim strelom v desni spodnji kot mariborskega vratarja Grlice izenačil Mahmutovič. Piko na i, zmago za MORS je v 13. minuti, pritisnil Kralj, že priimek marsikaj pove. Povedati je tudi dejstvo, da so si si rdeči, zdaj pa jim lahko pripišem vragi, 1. mesto na turnirju po dveh zmagah že zagotovili. Res pa je tudi, da so do zmage proti vijoličastim prišli na čaroben način. Tako pač je, tudi to je nogomet. Tokrat nihče ni bil poškodovan. Prijateljstvo se je nadaljevalo tudi v končnem postroju ekip na čelu s sodnikom. Komentator Benko je podal rezultate srečanj in razvrstitev. Že drugič zapovrstjo je 1. mesto in s tem tudi prehodni pokal osvojila ekipa MOM. Tokrat je 2. mesto pripadlo ekipi ZSČ, 3. je MORS-u in 4. to VGM. Dr Alojz Šteiner, upokojeni gen. maj., predsednik ZSČ, se je v zaključnem govoru zahvalil vsem udeležencem turnirja, pohvalil organizatorje in čestital zmagovalni ekipi MOM. S predsednikom OZSČ Maribor, Jožefom Škofom sta podelila pokale in spominske medalje. Predstavnik 72. br SV je vse udeležence povabil na kosilo v vojašnično jedilnico, prav tako pa na osrednjo proslavo pri DOV v Pekrah.

Tudi v 13. leto se bomo podali, majska sobota, vezana na datum zgodovinskih pekrskih dogodkov v letu 2018 nam ne uide, tudi četrti, lahko bi rekli že tradicionalni nogometni turnir na zelenici VGM, ne.

Kot vselej za zaključek podajam še nekaj statističnih podatkov s turnirja 20. maja 2017.   VGM : MOM 0 : 1         MORS : ZSČ 0 :1         VGM : MORS 0 : 0

MOM : ZSČ   1 : 0           VGM : ZSČ 0 :3*   in MOM : MORS 1 : 2

Tabela 3. turnirja:

Ekipa Zmaga Neodločeno Poraz Točke Gol razlika Mesto
MOM 2 / 1 6 3 : 2 I.
ZSČ          2 / 1 6 4 : 1 II.
MORS 1 1 1 4 2 : 2 III.
VGM / 1 2 1 0 : 4 IV.

Strelci turnirja 2017:

Boštjan Potočnik, MOM è 2 zadetka, po 1 zadetek è Aleš Partlič, MOM, Jasmin Mahmutovič, Marko Kralj (oba MORS), avtogol è Adnan Zilič, MORS,

Maribor, 27.06.2017

Bruno Kremavc, vodja ekipe ZSČ