ZVEZA SLOVENSKIH ČASTNIKOV

OBMOČNO ZDRUŽENJE MARIBOR

Na 27. spominski pohod od Pohorja do Triglava

V spomin na partizanske patrulje, ki so se v času NOB povzpele na Triglav in sicer:

3.5.1944 borci Gradnikove brigade,

2.8.1944 borci igralske skupine IX. korpusa in

20.10.1944 borci Jeseniško-bohinjskega odreda.

Omenjene patrulje so razvile v tem času na vrhu Triglava slovensko zastavo.

V patrulji Jeseniško-bohinjskega odreda je prisostvoval tudi naš sokrajan iz Limbuša, polkovnik Janez –Ivan Gradišek. Ob osvoboditvi Beograda so na vrhu Triglava razvili slovensko zastavo.

Gotovo si pobudniki spominskega pohoda – borci Prešernove brigade leta 1986 niso mogli predstavljati, da bo postal le-ta tradicionalen in da bo doživel letos že 27. obletnico. Po 10. letih so se jim pridružili pri organizaciji in izvedbi pohoda veterani vojne za samostojno Slovenijo. Tako  je prireditev postala skupen projekt vseh veteranskih organizacij: Zveze združenj borcev  za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranov društev Sever in Zveze slovenskih častnikov. Oblikovan je bil nov organizacijski odbor s predstavniki vseh združenj, v njem pa so še naprej aktivno delovali predstavniki Prešernove brigade.

Namen tradicionalnega spominskega pohoda na Triglav je utrjevati narodno zavest s Triglavom kot simbolom slovenstva, druženje ljubiteljev narave, katerih vrednote odlikuje povezovalna miselnost, obujati spomine na partizanske patrulje, ki so se na vrh povzpele v času NOB, poudarjati pozitivne vrednote NOB in jih prenašati na mlajše rodove. Vsebine so kasneje razširili s kulturnim programom in zaključno javno prireditvijo na Pokljuki ter vsakoletnim triglavskim slikarskim in kiparskim taborom.

Temu so dodali še  obeleženje in praznovanje okroglih obletnic ter  s tem še obogatili to prireditev.

Posebno obeležje in pomen so k temu dodali tudi udeleženci pohodov, tako so se že leta 1999 iz

Ankarana peš podali na Triglav predstavniki veteranov osamosvojitvene vojne (letos bodo to pot prehodili že štirinajstič). Skupina pohodnikov iz Vipavske doline se že od leta 2005 poda na Triglav z Nanosa.

Tudi v naši častniški organizaciji OZSČ Maribor se je po jubilejnem 25. spominskem pohodu porodila zamisel, da bi tudi Štajerci  s  Pohorja poizkusili prehoditi če ne vso, pa vsaj večji del poti na Triglav.

Prvo idejo je dal častnik Jože Gruden, ki jo je predložil skupaj s planinskim vodnikom Francijem Rajhom predsedniku OZSČ Maribor, majorju Jožefu Škofu. Ideja je naletela na plodna tla, vendar finančno ni bila izvedljiva. Zato smo se letos odločili, da večino stroškov nosimo pohodniki sami, OZSČ Maribor pa prispeva iz plana sredstev tisti del, ki je predviden za enodnevni vzpon na Triglav in proslavo na Pokljuki (4 do 8 članov). Prav tako nam je s skromnini sredstvi priskočilo na pomoč tudi Turistično društvo Pekre.   Planinsko društvo Planika Maribor s predsednikom Fracijem Rajhom nam je animiralo nekaj izkušenih planincev in planink ter dalo vodstveno, organizacijsko in logistično podporo. Upamo, da bomo uspeli prehoditi planirano pot in dali skromen prispevek k obeleženju 27. spominskega pohoda.

Verjetno bo naša pobuda do 30. jubilejnega pohoda doživela prenovo in pomladitev s predstavniki vseh združenj in bodo morda pohodniki prehodili celotno načrtovano pot od Pohorja do Triglava.

Sestavil:

Maribor, 22.6.2012                                                               Jože Gruden